Vlerat historike dhe arkeologjike të zonës, të kombinuara me atraksione natyrore, ofrojnë një potencial të madh për zhvillimin e turizmit të qëndrueshëm, duke organizuar paketa turistike me guidë dhe duke zhvilluar aktivitete alternative me bazë në natyrë, ku ecja me këmbë është njëri prej tyre.

 Ky aktivitet përfaqëson një tendencë relativisht të re, e cila promovohet shumë dhe praktikohet kohët e fundit në MPA K-S. Ka agjenci turistike dhe hotele që ofrojnë aktivitin e ecjes me këmbë, sipas kërkesës së turistëve.

 Shtigjet e ecjes me këmbë brenda zonës janë:

 • Orikum- Gjiri i Bristanit- Shpella e Dukgjonit
 • Palasë (Rrugët e Bardha) – Gjiri i Shën Andreut
 • Gjiri i Bristanit
 • Orikum- Kepi i Gjuhëzës (Karaburun)

Parku Kombetar Detar Karaburun Sazan shfaq vlerat më të larta të biodiversitetit në Shqipëri për shkak të shumëllojshmërisë së habitateve dhe pasurisë në speciet e florës dhe faunës. Ky park është pjesa më e bukur dhe më mbresëlënëse e bregdetit shqiptar, me mundësitë më të mëdha për zhvillimin e aktiviteteve detare siç është dhe zhytja.

 Zona ofron cilësi të jashtëzakonshme skenike të të gjithë bregut shkëmbor, sidomos gjatë vizitës me varkë në shpellat, kanionet dhe gjiret e vogla

 Prani e:

 • mbetjeve unike historike (përfshirë dhe mbetjet ushtarake) dhe arkeologjike në lagunën e Orikumit, në gjirin e Vlorës dhe në Karaburun (anije të mbytura në lashtësi dhe në dy Luftërat Botërore);
 • vendeve të trashëgimisë kulturore që tërheqin vizitorë si: Kalaja e Gjon Boçarit, Kulla e Dervish Aliut, Kisha e Marmiroit, etj.

Brenda PKD K-S gjenden 4 shpella:

 • Shpella e Haxhi Aliut ngjitur me Molin e Veriut;
 • Shpella e Duk Gjonit 2 km nga Gjiri i Bristanit;
 • Shpella e Ujit; dhe
 • shpella e Inglizit, rreth 1 km në very të Gjirit të Inglizit.

 Gjithashtu kjo zonë përfshin disa plazhe të vogla si:

 • Kepi i Shën Vasilit;
 • Kepi i Shën Janit;
 • Gjiri i Bristanit (3 km në veri të gjirit);
 • Gjiri i Llovizit; dhe
 • Gjiri i Gramës.

 

Pranë kepit të Shën Vasilit dhe kepit të Shën Janit ka disa mole të vogla dhe shërbime të biznesit turistik që mund të përdoren për të ankoruar dhe për t’u shërbyer varkave të vogla me vizitorë. Vende të tjera të mundshme për ankorim janë caktuar në kepin e Shën Vasilit, Molin e Veriut, kepin e Gjuhëzës dhe gjirin e Bristanit si edhe në disa plazhe të vogla.

 

 • Gjiri i Gramatës

  Gjiri i Gramatës ose siç thirret nga vendasit, gjiri i Gramës ndodhet rrëzë shpatit perëndimor te Karaburunit. Ne një zonë të pabanuar, ku mund të arrihet kryesisht nga deti, (rruga tokësore kalon në një terren malor), gjendet një plazh i vogël natyror, i cili është shfrytëzuar si gurore që nga Shek. IV P.K. Në falezat e thepisura janë gëdhendur mbishkrime të ndryshme nga ekuipazhet e anijeve që kanë kaluar aty. Mbishkrimet datojnë prej shek. III p.k deri në mesjetë.

 • Kisha e Marmiroit

  Kisha e Marmiroit është një objekt kulti i vetmuar, i ndërtuar mbi një kodër fare pranë bregut të lagunës. Është një kishë bizantine me kupolë, ndërtimi i së cilës datohet diku në shek. XII. Kishat me kupolë në formë kryqi janë tipike për komplekset manastirore dhe në fakt, rrënojat e një oxhaku, një dritareje dhe disa kamare lënë të kuptohet se aty dikur mund të ketë qënë një manastir. Në fund të bulevardit "Princesha Rugjinë" ndiqet rruga që të çon në rrëzë të kanalit. Deri ketu shkohet me makinë dhe më tej ecet në këmbë

 • Shpella e Haxhi Alisë

  Shpella e Haxhi Alisë është quajtur ndryshe shpella ilirike. Ka formën e një kubeje me gjatësi 30m, lartësi maksimale 18m, gjerësi 12m dhe arrin në 10m thellësi. Nga fundi i shpellës burojnë ujra të ëmbël. Thuhet se një luftëtar dhe detar i shquar Ulqinas i quajtur Haxhi Ali u strehua bashkë me të birin në këtë shpellë. Prej aty ata sulmonin piratët e detit dhe duke bashkëpunuar me barinjtë, mbronin tregtarët dhe udhëtarët që kalonin nga ato anë. Ndodhet në gadishullin e Karaburunit në afërsi të Kepit i Gjuhëzës. Mënyra më efikase për të vizituar në këtë vënd janë mjetet detare.

 • Kulla e Dervish Aliut

  Në fshatin Dukat ndodhet një kompleks ndërtimor me vlera të rëndësishme historike. I ndërtuar në fillim të shek. XIX ky kompleks mban emrin e Dervish Aliut, personazh i njohur si organizator i revoltave fshatare kundër reformave të Tanzimatit në Shqipëri gjatë viteve 1847-1848. Ndërtesa përfaqëson banesë të tipit Kullë me tipare mbrojtëse nga më të arrirat në të gjithë Shqipërinë e Jugut. Kulla ndodhet në lagjen Mazo, pranë qëndrës së fshatit Dukat.

 • Kalaja e Gjon Boracit

  Kalaja e Gjon Bocarit është një kala mesjetare, e lokalizuar pranë fshatit Tragjas. Është një fortifikim I shek të VX, i pajisur me dy kulla gjashtëkëndore të ndërtuara me blloqe gurësh. Në këtë kala Princesha e Kaninës dhe e Vlorës, Rugjina e Balshajve, pati rezistencën e fundit ndaj pushtuesve Osman në vitin 1417. Rreth 1km nga qendra e fshatit Tragjas merr rrugën djathtas dhe kjo rrugë të con në destinacion. Shkohet lehtësisht me automjet.

 • Ujesjellesi i Ferrunit

  Ujësjellësi i Ferrunit është një ndërtim karakteristik me bazament guri të ndërtuar nga mjeshtrat e fshatit Dukat në shekullin XIX rreth vitit 1888. Është i tipit me trase të hapur që mbështetet mbi tri harqe gjysmërrethore. ka një gjatësi prej 2 km dhe gjerësi 0.5 m. Harqet e këtij ujësjellësi janë të punuar me gure të lëmuar në formë pllake. Si mund të shkojmë: Në të djathtë te rrugws nacionale Orikum – Dukat kthehuni në rrugën “Ferrun” e cila të con në vendin e quajtur Përroi i Gjimarës. Mbasi mbërrin aty merr në të majtë rrugën që përshkron paralel me përroin. Rreth 500 metra më tej ndodhet Ujësjellësi i Ferrunit.

 • Parku Kombetar i Llogarase

  Parku kombëtar i Llogarasë gjendet në juglindje të qytetit të Orikumit dhe 37 km larg qytetit të Vlorës. Ai përmbledh një sipërfaqe prej 1,010 ha. Ajri i freskët e i shëndetshëm, pamja e mrekullueshme e drurëve halorë, fshati turistik dhe uji i ftohtë që burojnë nga brendësia e maleve i japin këtij parku vlerat e rëndësishme turistike e kombëtare. Nga të huaj e vendas cilësohet si një nga vendet më të bukura të Rivierës Shqiptare. Gjendet në rrugën nacionale që lidh Vlorën me Sarandën në Km 30. Kjo rrugë përshkon mes për mes Parkun dhe e ndan atë në dy pjesë.

 • Pisha Flamur

  Pisha Flamur është një monument I veçantë natyror që mbart vlera unikale për simbolikën që përfaqëson. Ka një moshë prej 100 vjetësh dhe është vepër e erërave të Jugut. Pisha flamur vazhdimisht ka tërhequr vëmendjen e vizitorëve vendas e të huaj Pisha Flamur ndodhet në dalje të Parkut të Llogarasë në të djathtë të rrugës kryesore.

 • Tragjas i Vjeter

  Gjurmët e vendbanimit të lashtë janë gjetur në kodrën “Qyteza e Sofës”, pa lënë mënjanë edhe disa tuma Ilire që i takojnë periudhës së Bronzit. Rrënojat e disa ndërtimeve janë të shekullit IV-II p.e.s. Ky fshat në dokumentat e kohës përmendet me emrat Trages, Dargjat e Tregase. Ai bënte pjesë në qendrat e fortifikuara të Gjirit të Vlorës dhe në antikitet në njësinë administrative të Orikut. Fshati i Vjetër u popullua në shekullin XVI dhe ndodhet 7 km në perëndim të Tragjasit të sotëm.